Friday, December 15, 2006

Saffran

Sagan om Saffran *********************** Kanske är det därför vi uppskattar världens dyraste krydda med den nästan magiska smaken så högt. Under de 4000 år som vi känner till att saffran existerat har användningsområdet dock varit långt mer kosmetisk och medicinsk än kulinarisk. Som parfym och ögonskuggaUnder antiken var det vanligt att färga kläder med saffran, ha den i badvattnet eller som parfym. Drottning Kleopatra sägs ha haft saffran som ögonskugga. ********************************************************************** Saffran anses av tradition ha många medicinska effekter och har använts för att bota det mesta. Sömnlöshet, melankoli, bakteridödande, menstruationsökande, lugnande, kramp-lösande, mot värk, feber och förkylning är olika ordinations-områden som finns att hitta. Om du använder saffranstrådar: Var noga med att finfördela innan du använder dem i matlagningen. Smula med fingrarna, stöt i mortel eller hacka med kniv. *********************************************************************** 10 gram dödlig dos. Saffran har också använts som abortmedel och har givit svåra, till och med dödliga, förgiftningar. En dos på tio gram är nämligen dödlig för en vuxen person. Från 1200-talet och framåt finns svenska beskrivningar av mat med saffran. Under 1700-talet var den en lika högt skattad krydda till kött och fågel, för dem som hade råd vill säga, som den är till lussebullar i dag. ********************************************************************** Vissnar av solenEnligt senare forskning har saffranskrokusen uppstått på Kreta och inte i Centralasien som man tidigare trodde. Saffran har mänskligheten att tacka för sin uppkomst, då odlare favoriserade och plockade ut krokusar med förlängda märken. Eftersom saffranskrokusen är steril bildar den inte frön, utan måste förökas på konstgjord väg. Dess blommor, som kommer i september, varierar från ljust lila till mörk purpur. ********************************************************************** Blommorna skördas tidigt på morgonen under två till tre intensiva veckor i september och oktober. Man kan bara plocka i gryningen, för blommorna vissnar när solen går upp. Av samma anledning måste pistillerna pillas ut ur blommorna samma dag de plockats och dess gula stift rensas bort så att bara de tre röda märkena blir kvar. *********************************************************************** 150 000 blommor för ett kiloMärkena läggs sedan på tork och massor av arbete krymper snabbt ihop till nästan ingenting. Till ett kilo saffran går det åt en halv miljon pistillmärken eller någonstans runt 150 000 blommor. Världsproduktionen av saffran är cirka 300 ton om året. Av detta kommer 80 procent från Spanien och Iran. Sverige importerar runt 3 ton, mest spansk pulveriserad.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Sök privatpersoner
Namn/Telefonnr/Mobil

Gatuadress/Postort

eniro.se
BlogRankers.com